Studium przypadku jako metoda badania relacji międzyorganizacyjnych w marketingowym procesie budowania marki terytorium w oparciu o kulturę – koncepcja badań - Rudolf, Wawrzyniec; Krawiec, Wioletta; Szymańska, Kamila (Case study as a method of studying inter-organizational relations in the marketing processes of building a place brand based on culture − concept of the research, 2018)
Artykuł ma na celu przybliżenie znaczenia specyfiki wykorzystania studium przypadku (case study) jako metody badawczej pozwalającej na opisanie relacji międzyorganizacyjnych w marketingowym procesie budowania marki miasta i regionu w oparciu o kulturę. Badania mają na celu identyfikację determinant wpływających na skuteczną współpracę administracji samorządowej (urząd miasta, urząd marszałkowski) z instytucjami kultury (muzea, ośrodki kultury, teatry itd.) w kontekście realizacji procesów marketingowych zorientowanych na budowanie marki terytorium w oparciu o kulturę. Projekt ma też na celu określenie motywów nawiązywania i utrzymywania relacji współpracy z perspektywy miejskich i regionalnych instytucji kultury oraz samorządowej administracji publicznej. Opracowanie ma charakter pracy koncepcyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 525; s. 284-293
Keywords: metoda studium przypadku; relacje międzyorganizacyjne; budowanie marki terytorium; polityka rozwoju kultury; case study method; inter-organisational relations; place branding; culture development policy