Ufinansowienie gospodarki a zakres i skala zadłużenia gospodarstw rolniczych - Franc-Dąbrowska, Justyna; Bereżnicka, Joanna (Financialization of the economy vs. the scope and scale of agricultural farms, 2018)
Ufinansowienie gospodarki nie dotyczy już tylko rynków finansowych. Poszukiwanie nowych zastosowań dla wolnych środków pieniężnych prowadzi do inwestowania w rolnictwie. Ufinansowienie rolnictwa przyjmuje trzy formy: inwestycji w ziemię rolną, wzrostu inwestycji w towary i surowce, w tym surowce rolne, oraz wzrostu poziomu zadłużenia gospodarstw rolniczych. Celem badań było ustalenie zmian poziomu zadłużenia w gospodarstwach rolniczych (z pola obserwacji FADN) w latach 2008-2015 oraz weryfikacja przypuszczenia, że proces ufinansowienia gospodarki dotyczy również tej grupy podmiotów. Zwiększył się udział zadłużenia w produkcji wytworzonej w badanych gospodarstwach, szczególnie tych produkujących na większą skalę. Stwierdzono, że im silniejsze ekonomicznie gospodarstwo, tym większy udział długu w relacji do wielkości produkcji rolniczej. Stwierdzono, że zjawisko ufinansowienia dotyczy także gospodarstwach rolniczych w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 533; s. 73-82
Keywords: ufinansowienie; finansjalizacja; gospodarstwo rolnicze; FADN; zadłużenie; financing; financialization; agricultural farms; indebtedness