Planowanie elastyczne a rozwój zrównoważony w turystyce – istota, cele i możliwości wdrożenia - Niezgoda, Agnieszka; Awedyk, Matylda (Resilience planning vs. sustainable development in tourism – essence, objectives and possibilities of implementation, 2018)
Planowanie elastyczne jest metodą planowania uwzględniającą coraz szybciej postępujące zmiany we współczesnym świecie. Celem artykułu jest prezentacja istoty i założeń planowania elastycznego w kontekście rozwoju zrównoważonego na przykładzie turystyki. Jako przykład empiryczny przedstawiono analizę Strategii rozwoju turystyki w województwie wielkopolskim do 2020 roku pod kątem uwzględnienia zasad planowania elastycznego i ich wdrażania. Wykorzystano badanie o charakterze jakościowym i metodę analizy danych zastanych (desk research). Analiza dokumentu wskazuje, że koncepcja planowania elastycznego nie jest jeszcze znana i stosowana na badanym obszarze. Można spotkać nieliczne odniesienia do celów społecznych, ekonomicznych i ekologicznych, jednak brakuje uwzględnienia współzależności tych celów, co jest warunkiem rozwoju zrównoważonego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 535, s. 133-142
Keywords: planowanie elastyczne; rozwój zrównoważony; strategia rozwoju turystyki; resilience planning; sustainable development; tourism development strategy