Ewolucja bazy ekonomicznej a wzrost gospodarczy miast wojewódzkich - Bogdański, Marcin (Evolution of economic base vs. economic growth of voivodship cities, 2018)
Podstawowym celem prezentowanych analiz było określenie wielkości, struktury oraz poziomu zróżnicowania bazy ekonomicznej miast wojewódzkich w Polsce. Zbadano także relacje między zmianami wielkości i struktury bazy ekonomicznej a poziomem wzrostu gospodarczego mierzonego wartością PKB per capita. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że większymi rozmiarami sektora egzogenicznego, tak w ujęciu względnym, jak i bezwzględnym, charakteryzowały się miasta duże. W przypadku tych ośrodków w strukturze bazy ekonomicznej dominowały usługi rynkowe. Wraz ze spadkiem rozmiarów miasta z reguły malała także liczba osób pracujących w działalności egzogenicznej, a w jej strukturze zwiększał się udział usług nierynkowych. Z analiz wynika także, że rozmiar i struktura bazy ekonomicznej miały wpływ na poziom wzrostu gospodarczego. Poziom PKB per capita był najwyższy w miastach o dużej liczbie pracujących w sektorze egzogenicznym i dominującym znaczeniu usług rynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 21-38
Keywords: miejska baza ekonomiczna; wzrost gospodarczy; miasta wojewódzkie; urban economic base; economic growth; voivodship cities