Polityka konkurencji jako czynnik efektywnego funkcjonowania rynku wewnętrznego UE na przykładzie wertykalnych porozumień ograniczających konkurencję - Majewska-Jurczyk, Barbara (Competition policy as an indicator of effective functioning of the EU internal market on the example of vertical agreements restricting competition, 2018)
Jako cel prezentowanego artykułu autorzy postawili sobie przedstawienie i zanalizowanie problemu jaki dla spójności i integralności funkcjonowania rynku wewnętrznego stanowią wertykalne porozumienia przedsiębiorstw, które mogą nie tylko ograniczać konkurencję na rynku wewnętrznym, ale także handel między państwami członkowskimi i regionami poprzez utrudnianie swobodnego przepływu towarów i usług lub tworzenie sztucznych barier dostępu do rynków dla przedsiębiorców i konsumentów mających siedzibę lub zamieszkujących na terenie innego państwa członkowskiego. Na przykładzie konkretnych spraw antymonopolowych opisują jak integralność i jednolitość rynku wewnętrznego może być rozmywana i zakłócana monopolistycznymi praktykami wertykalnymi zakazującymi prowadzenia handlu równoległego, aktywnej lub pasywnej sprzedaży, pozwalającymi na stosowanie w sposób szkodliwy dla konkurencji klauzul najwyższego uprzywilejowania, oraz na blokowanie geograficzne i blokowanie filtrujące. Ponieważ praktyki te naruszają traktatowe reguły konkurencji rynku wewnętrznego, stąd autorzy omawiają także od strony normatywnej i faktycznej rolę unijnego prawa ochrony konkurencji oraz działalność unijnych organów antymonopolowych w stabilizacji i przywracaniu spójności oraz jednolitości rynku wewnętrznego naruszonej praktykami ograniczającymi konkurencję.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 536, s. 69-85
Keywords: rynek wewnętrzny; polityka konkurencji; porozumienie wertykalne; dystrybucja selektywna; blokowanie geograficzne; internal market; competition policy; vertical agreements; selective distribution; geo-blocking