Wpływ migracji zagranicznej siły roboczej na polski rynek pracy - Niewiadomska, Anna (The influence of international migration of labour force on the Polish labour market, 2011)
Głównym celem badania była identyfikacja aktualnych tendencji migracyjnych obserwowanych w Polsce oraz analiza wpływu migracji na polski rynek pracy. Pierwsza część artykułu przybliża przesłanki migracji zagranicznych oraz skalę tego zjawiska po 1 maja 2004 r. Międzynarodowe migracje mogą przynieść znaczne korzyści migrantom, ich krajom pochodzenia, a także krajom, do których migrują. W artykule przedstawiono niektóre z nich. Obok korzyści scharakteryzowano również koszty, jakie towarzyszą zwiększonej mobilności Polaków
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 11-26
Keywords: migracje międzynarodowe; rynek pracy; korzyści i koszty; international migration; labour market; benefits; costs