Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw wobec dostawców - Rojek-Nowosielska, Magdalena (The principles of Corporate Social Responsibility towards suppliers, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie założeń polityki społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw w odniesieniu do dostawców. Prowadzona analiza, poza przybliżeniem wybranych ujęć definicyjnych SOP oraz odwołaniem się do zasad prowadzenia działalności gospodarczej przyjętych podczas obrad Okrągłego Stołu z Caux, nawiązuje do wyników badań empirycznych. Wynika z nich, że podstawowe założenia teoretyczne koncepcji SOP, w świetle opinii respondentów, są z powodzeniem realizowane w praktyce. Niestety, ocena założenia dotyczącego stosowania zasad SOP u dostawców i kontrahentów wypadła zdecydowanie negatywnie
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2011, Nr 2 (4), s. 113-122
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; dostawcy; zasady Okrągłego Stołu z Caux; corporate social responsibility; CSR; the Caux Round Table Principles for Business; suppliers