Ku systemom klasy ERP IV - Bytniewski, Andrzej; Matouk, Kamal; Hernes, Marcin (Towards ERP IV systems, 2018)
Systemy klasy ERP uznawane są za najwyższy poziom w rozwoju aplikacji komputerowych. Wynikiem integracji tych systemów są coraz bardziej kompletne rozwiązania na potrzeby zarządzania strategicznego, taktycznego i operacyjnego. Obsługują one wszystkie sfery działalności przedsiębiorstwa: gospodarkę środkami trwałymi, zarządzanie zasobami ludzkimi, marketing, planowanie, zaopatrzenie, techniczne przygotowanie produkcji i zarządzanie procesem produkcyjnym, utrzymanie ruchu, sprzedaż, dystrybucję oraz finanse i rachunkowość. W związku z rozwojem nowych technologii informatycznych i ich implementacji w systemach zarządzania pojawiają się systemy o rozszerzonych funkcjonalnościach, nowych cechach użytkowych i nowych technologiach, takich jak np.: Internet rzeczy, mgła obliczeniowa, big data, big management. Są to systemy klasy ERP IV. Zwiększają one zakres automatyzacji, a nawet robotyzują procesy informacyjne, potrafią przekształcać informacje w wiedzę, co zwiększa sprawność procesów decyzyjnych, a tym samym zwiększa efektywności działania przedsiębiorstw i organizacji. Celem artykułu jest analiza cech charakterystycznych w nowo wyłaniającym się systemie ERP IV
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 1 (47), s. 43-57
Keywords: systemy ERP IV; system zintegrowany; internet rzeczy; IoT; mgła obliczeniowa; ERP IV systems; integrated systems; Internet of things; fog computing