Nierówności dochodowe gospodarstw domowych w Polsce w ujęciu regionalnym - Wołoszyn, Andrzej; Głowicka-Wołoszyn, Romana (Regional aspect of household income inequality in Poland, 2018)
Nierówności dochodowe to podstawowe zagrożenie w realizacji polityki spójności, stąd monitorowanie ich poziomu ma istotne znaczenie dla zachowania harmonii społecznej. Celem badań było porównanie poziomu nierówności dochodowych gospodarstw domowych według województw w latach 2005 i 2015. Do ich oceny zastosowano współczynniki Giniego, Theila L oraz T. Podstawę informacyjną badań stanowiły dane jednostkowe pochodzące z Badania budżetów gospodarstw domowych (GUS). Badania pozwoliły stwierdzić, że pomiędzy latami 2005 a 2015 nastąpiło obniżenie poziomu nierówności dochodowych gospodarstw domowych we wszystkich województwach z wyjątkiem świętokrzyskiego. Stwierdzono, że w 7 województwach do zmniejszenia nierówności w większym stopniu przyczynił się ich spadek wśród najzamożniejszych gospodarstw domowych, a w zachodniopomorskim – wśród najuboższych. W pozostałych województwach na spadek nierówności dochodowych w jednakowym stopniu wpłynęło ich obniżenie w dolnej i górnej części rozkładu dochodów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 537, s. 128-137
Keywords: nierówności dochodowe; współczynnik Giniego; współczynnik Theila; income inequality; Gini index; Theil index