Otrzymywanie oksymów flawonoidów i ich wybrane właściwości biologiczne - Potaniec, Bartłomiej (Obtaining of flavonoid oximes and their selected biological properties, 2019)
Celem niniejszej pracy było otrzymanie flawonoidów chmielu oraz biblioteki 4'-fenylochalkonów, które następnie poddano przekształceniu polegającemu na wymianie grupy karbonylowej na oksymową, w celu pozyskania związków o większej aktywności biologicznej. Wyjściowe związki, jak i ich oksymowe pochodne, poddano badaniom aktywności przeciw- drobnoustrojowej, przeciwnowotworowej oraz przeciwutleniającej.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: flawonoidy; oksymy; właściwości przeciwnowotworowe; właściwości przeciwmikrobiologiczne