Zasady wyceny bankowych rezerw na straty kredytowe w Australii - Orzeszko, Teresa (Valuation principles of bank reserves for credit losses in Australia, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja zasad wyceny rezerw na straty kredytowe w australijskim sektorze bankowym. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że wspomniane zasady: są ustalane przez APRA oraz AASB i wydawane w postaci standardów; są zawarte w dwóch podstawowych dokumentach: APS 220 i AASB 139; pozostają w zgodzie z BCPs i założeniami Basel II oraz w harmonii ze standardami IASB; są zasadniczo takie same dla wszystkich krajowych instytucji depozytowych, natomiast instytucje o statusie zagranicznych stosują zasady obowiązujące w ich macierzystych krajach; mają charakter dualny, co oznacza, że wycena rezerw na straty kredytowe odbywa się odrębnie dla potrzeb rachunkowości i osobno dla celów ostrożnościowych; pozostawiają instytucjom depozytowym spory zakres swobody w zakresie ustalania poziomu potrzebnych im rezerw
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2011, Nr 2 (7), s. 90-108
Keywords: bankowe rezerwy na straty kredytowe; rezerwy w bankach; zasady wyceny; bank reserves for credit losses; reserves in banks; valuation principles