Sieć pracowników jako czynnik rozwoju organizacji - Bednarska-Wnuk, Izabela (Informal networks of employees as a factor in the development of the organization, 2011)
Organizacje mogą rozwijać się i dążyć do wzrostu różnymi sposobami. Jednym z nich jest rozwój poprzez dyfuzję wiedzy w organizacji. Z tego względu coraz częściej tworzone są w organizacjach sieci pracowników, np. wspólnoty praktyków. Służą one do tworzenia i wymiany wiedzy między jej członkami. W związku z tym w artykule zaprezentowano wspólnotę praktyków stanowiącą przykład sieci pracowników jako czynnika rozwoju organizacji. Dodatkowo wskazano na przykłady organizacji z powodzeniem realizujących takie sieci
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 218, s. 21-28
Keywords: sieć pracowników; wiedza; rozwój organizacji; a network of employees; knowladge; development of the organization