Lokalny rynek pracy i zmiany regulacji prawnych a pozyskiwanie pracowników – przykład Zakładu Linii Kolejowych w Wałbrzychu - Gajewicz, Kornel (Local labour market and revisions of labour market vs. acquisition of employees – as the example of department of railway lines in Wałbrzych, 2019)
Funkcjonowanie przedsiębiorstwa jest procesem złożonym, polegającym na wykorzystaniu wszystkich dostępnych zasobów w dążeniu do osiągnięcia zamierzonych celów. Do najcenniejszych zasobów zalicza się pracowników. Kapitał ludzki będący w dyspozycji przedsiębiorstwa jako zasób nie jest stały i wymaga ciągłej uwagi. Proces pozyskiwania nowych pracowników w dużym stopniu jest determinowany uwarunkowaniami prawnymi, dostępnością kapitału ludzkiego na rynku pracy. Polityka kadrowa przedsiębiorstwa to specyficzna gra społeczno-ekonomiczna, z jednej strony bowiem przedsiębiorstwo w ramach prowadzonej rekrutacji stara się zaspokoić oczekiwania kandydatów do pracy, a z drugiej utrzymać reżim poziomu zatrudnienia, gwarantujący utrzymanie rynkowej przewagi przedsiębiorstwa. Celem artykułu jest przedstawienie powiązań pomiędzy aktualną sytuacją na lokalnym rynku pracy, zmianami prawnymi w zakresie wymogów formalnych stawianych kandydatom a możliwościami pozyskania pracowników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2019; Nr 1 (544), s. 28-36