Rozwój Euroregionu Nysa (ERN) – 20 lat doświadczeń - Adamczuk, Franciszek (Development of The Neisse Euroregion (ERN): 20 years of experience, 2011)
Celem opracowania jest próba skonstruowania bilansu 20 lat doświadczeń tej inicjatywy w Europie. Euroregionalizacja traktowana jest jako jedna z form pogłębiania integracji europejskiej. Jest to pierwsza tego typu inicjatywa w tej części Europy, rozpoczynającej na początku lat 90. XX wieku przemiany ustrojowe i społeczne. W artykule ukazano najważniejsze dokonania ERN oraz ocenę realizacji celów rozwojowych. Wyznaczono także perspektywy rozwoju ERN w nawiązaniu do sporządzonego bilansu 20 lat jego funkcjonowania w latach 1991–2011
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 15-24