Polityka Unii Europejskiej w dziedzinie e-Health - Pirogowicz, Patrycja (European Union e-Health policy, 2011)
Ochrona zdrowia stanowi obecnie jeden z ważniejszych priorytetów polityki Unii Europejskiej. Plany w tym zakresie obejmują zastosowanie systemów e-Health wykorzystujących najnowocześniejsze technologie oraz stworzenie wspólnej platformy komunikacji między poszczególnymi systemami ochrony zdrowia we wszystkich państwach członkowskich. Głównym celem tych działań jest poprawa jakości funkcjonowania systemów zdrowotnych, a także podniesienie konkurencyjności gospodarek w całej Europie poprzez zastosowanie najnowocześniejszych technologii w sektorach opieki zdrowotnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 564-572