Nowe Kraje Przemysłowe Azji i ich droga do gospodarczego sukcesu - Żelazna, Anna (Asian Newly Industrialized Economies (NIEs) and their way to the economic success, 2011)
Celem niniejszego artykułu było przedstawienie przesłanek, które sprawiły, że Nowe Kraje Przemysłowe Azji (Singapur, Korea Południowa, Tajwan i Hongkong) są dziś jednymi z najbardziej rozwiniętych gospodarczo państw regionu, a nawet świata. Główną przyczyną ich gospodarczego sukcesu jest z pewnością mądra i konsekwentnie realizowana od drugiej połowy lat 60. polityka rządu, skoncentrowana na wspieraniu eksportu. Dzięki tym działaniom „azjatyckie tygrysy” ciągle utrzymują wysoki poziom wzrostu gospodarczego, co przekłada się na jedne z najwyższych w regionie wartości PKB per capita. Ponadto dobrze rozwinięta infrastruktura społeczna i techniczna, wysoki poziom edukacji i otwartość gospodarki zachęcają do lokowania w nich bezpośrednich inwestycji zagranicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 221, s. 741-751