Wyspy odrzańskie we Wrocławiu miejscem aktywizacji jego mieszkańców - Burdziński, Jacek; Gubański, Janusz (Odra islands in Wrocław as a place of the activation of its inhabitants, 2018)
Artykuł prezentuje wyniki badań dotyczących aktualnego i potencjalnego wykorzystania przestrzeni wybranych wysp odrzańskich we Wrocławiu do aktywizacji jego mieszkańców. Do badań wybrano zespół wysp Śródmiejskiego Węzła Wodnego oraz położoną z dala od centrum Wyspę Opatowicką. Wszystkie obszary mają ogólnodostępne przestrzenie publiczne oraz zasoby przyrodnicze, a także możliwości dalszego rozwoju w kierunku aktywizacji ludności. Autorzy przeanalizowali czynniki mające wpływ na dostępność poszczególnych wysp oraz warunki zagospodarowania przestrzeni każdej z nich, sprzyjające lub nie różnym formom aktywizacji. Wyniki badań, ujęte w formie wniosków, mogą być pomocne do określenia kierunków rozwoju i wykorzystania przestrzeni badanych wysp w celu zapewnienia jeszcze lepszych warunków sprzyjających aktywizacji użytkowników przestrzeni publicznych miasta
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2018, Nr 4 (20), s. 74-85
Keywords: wyspy rzeczne; Wrocław; aktywizacja; zagospodarowanie przestrzenne; tereny nadrzeczne; river islands; activation; spatial planning; riverside areas