Urzędowe strony www jako podstawowe źródło informacji prawnej polskich przedsiębiorców - Chomiak-Orsa, Iwona; Krajewski, Maciej (Official web sites as the main source of legal information of Polish entrepreneurs, 2018)
Tworzenie i funkcjonowanie organizacji unormowane jest wieloma czynnikami. Jedną z głównych determinant działania każdej organizacji są uwarunkowania prawne. Oznacza to, że przedsiębiorcy powinni mieć niczym niezakłócony dostęp do informacji prawnej stanowiącej podstawę działania ich podmiotu organizacyjnego. W dobie informatyzacji zasobów dostępnych jest wiele źródeł, z których prowadzący działalność mogą pozyskiwać najważniejsze i kluczowe informacje prawne niezbędne do właściwego funkcjonowania podmiotów organizacyjnych. Autorzy niniejszego artykułu pragną wskazać najważniejsze źródła informacji prawnej udostępniane przez urzędowe źródła internetowe. Artykuł zawiera rozważania teoretyczne wynikające z przeprowadzonych badań literaturowych oraz przeszukania i analizy ogólnodostępnych źródeł informacji prawnej publikowanych na urzędowych stronach internetowych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2018, Nr 4 (50), s. 9-21
Keywords: źródła informacji prawnej; przedsiębiorstwo; paralegals; przepisy prawa; system informacji prawnej; sources of legal information; company; legal regulations; legal information system; horizontal databases; vertical databases