Wpływ inicjatywy Nowego Jedwabnego Szlaku na atrakcyjność inwestycyjną krajów ASEAN - Żyła, Anna (The influence of the New Silk Road Initiative on investment attractiveness OF ASEAN countries, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wpływu działań podejmowanych w ramach ogłoszonej przez Chiny w 2013 r. koncepcji Nowego Jedwabnego Szlaku na rozmiary inwestycji zagranicznych podejmowanych w krajach należących do Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej, a przez to na wzrost ich atrakcyjności inwestycyjnej. Artykuł składa się z dwóch części: teoretycznej oraz empirycznej. Część teoretyczna poświęcona została wyjaśnieniu pojęcia atrakcyjności inwestycyjnej, natomiast w części empirycznej zaprezentowano informacje i dane statystyczne wskazujące na wzrost atrakcyjności inwestycyjnej krajów ASEAN w związku z ich uczestnictwem w koncepcji Pasa i Szlaku. Podejmowane w nich inwestycje, w szczególności chińskie, mają przyczynić się przede wszystkim do rozbudowy infrastruktury i tym samym do zwiększenia zainteresowania inwestorów, lokowaniem działalności w tym regionie
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2019, Nr 1 (21), s. 47-59
Keywords: Nowy Jedwabny Szlak; ASEAN; atrakcyjność inwestycyjna; New Silk Road; investment attractiveness