Ubezpieczenia komunikacyjne i ich wpływ na gospodarkę finansową zakładów ubezpieczeń - Jędrzychowska, Anna; Poprawska, Ewa (Motor insurance in the Polish market and its impact on financial management of insurance companies, 2011)
Analiza wpływu ubezpieczeń komunikacyjnych na gospodarkę finansową zakładów ubezpieczeń działających na rynku polskim jest szczególnie istotna, ponieważ stanowią one ponad 60% przypisu składki z ubezpieczeń działu II, dla większości zakładów ubezpieczeń jest to więc podstawowa działalność. Trendy, jakie można obserwować na polskim rynku, są zbieżne z trendami europejskimi, wskaźniki szkodowości kształtują się na podobnym, wysokim poziomie. Praca poświęcona jest analizie wskaźników szkodowości z ubezpieczeń grupy 3 i 10 działu II oraz innych wskaźników istotnych dla oceny wpływu tych ubezpieczeń na finanse zakładów ubezpieczeń (m.in. wskaźniki poziomu kosztów, wskaźniki rentowności, wynik techniczny). Analiza przeprowadzona jest na danych za lata 1999-2009 oraz 2005-2009, z naciskiem położonym na najnowsze dane
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 175, s. 52-62
Keywords: ubezpieczenia komunikacyjne; wskaźniki szkodowości; wyniki techniczne; gospodarka finansowa; zakłady ubezpieczeniowe