Teoretyczne badania adsorpcji związków toksycznych na powierzchniach modelowych MgO i CaO oraz na strukturach węglowych - Kołodziejczyk, Wojciech (Politechnika Wrocławska, 2011)
W prezentowanej dysertacji przedstawiono wyniki badań teoretycznych dla związków fosforoorganicznych. Badania dotyczą dwóch wybranych właściwości konformacyjnych oraz adsorbcyjnych połączeń zawierających wiązanie P=O
Keywords: soman; sarin; DFP; acetylooholina; acetylocholinesteraza