Wydatki na aktywną politykę rynku pracy (ALMP) w Polsce jako element modelu flexicurity - Rękas, Magdalena (Expenditure on active labour market policy (ALMP) in Poland as a component of flexicurity model, 2011)
Model flexicurity stanowi zintegrowaną strategię równoczesnego zwiększania elastyczności i bezpieczeństwa zatrudnienia. Jednym z jego komponentów jest aktywna polityka rynku pracy, która ma na celu przede wszystkim aktywizację bezrobotnych. Celem artykułu jest przeprowadzenie analizy dekompozycji wydatków na aktywną politykę rynku pracy w Polsce w latach 2005-2008 oraz na lokalnym rynku pracy na przykładzie działania Urzędu Pracy w Jeleniej Górze. Analiza ta pozwoli przeprowadzić ocenę stanu wdrożenia zasad modelu flexicurity w Polsce i na rynku lokalnym w obszarze jednego z elementów tego modelu oraz wskazać pożądane zmiany w analizowanym obszarze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 168-178