Efekty konsolidacji fiskalnej w teorii i w praktyce - Wojciechowska-Toruńska, Iwona (Effects of fiscal consolidation in theory and practice, 2011)
Artykuł przedstawia możliwe efekty dostosowań fiskalnych. Opisuje efekty keynesowskie i niekeynesowskie konsolidacji fiskalnej. Redukcje deficytu oparte silniej na zmniejszeniu wydatków publicznych niż na wzroście dochodów podatkowych powodują efekty niekeynesowskie, a w odwrotnej sytuacji keynesowskie. Przykład Irlandii i Węgier obrazuje mechanizm działania tych efektów. Wydaje się, że znajomość możliwych efektów konsolidacji fiskalnej jest ważna dla przyszłej sytuacji fiskalnej polskich finansów publicznych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 200-209