Ocena wartości tomografii komputerowej przeglądowej, z użyciem dożylnego środka kontrastowego oraz mielotomografii w diagnostyce mielopatii u psów i kotów - Kinda Wojciech (Evaluation of unenhanced computed tomography, intravebous contrast-enhanced computed tomography and CT-myelography for the diagnosis of myelopathy in dogs and cats, 2019)
Celem pracy było: określenie skuteczności technik tomograficznych w diagnostyce poszczególnych grup chorób kręgosłupa i rdzenia kręgowego, przedstawienie rekomendacji dotyczących wyboru badania TK, jako metody do rozpoznania mielopatii u psów, i kotów, oraz ocena przydatności badania TK w planowaniu operacji neurochirurgicznej kręgosłupa. Dodatkowym celem było porównanie stopnia ucisku rdzenia kręgowego widocznego w badaniu przeglądowym lub z użyciem dożylnego środka kontrastowego ze stopniem ucisku widocznego w mielotomografii, jako metody referencyjnej.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: tomografia komputerowa; mielopatia; pies; kot