Możliwości ograniczenia cyklicznego rozwoju sektora finansowego przez nakładanie nowych wymogów regulacyjnych - Zygierewicz, Mariusz (Introduction of new requirements on banks as the method of mitigation of cyclical development of financial sector, 2011)
Doświadczenia ostatnich lat uwidoczniły kolejny raz cykliczny rozwój sektora finansowego na świecie i olbrzymi wpływ takiego cyklu na rozwój gospodarki realnej, powodujący poważne zakłócenia w tempie rozwoju gospodarczego świata. Jednym z elementów przyczyniających się do cyklicznego rozwoju sektora finansowego, branży generalnie silnie regulowanej przez przepisy prawa, może być kregulacji nadzorczych. W ostatnich latach przygotowane zostały przez Komitet Bazylejski oraz przez Komisję Europejską propozycje zmian w regulacjach obowiązujących banki. Do najważniejszych propozycji zaliczyć należy obowiązek tworzenia bufora antycyklicznego w ramach wymogów kapitałowych oraz nałożenie na banki obowiązku tworzenia dynamicznych rezerw na ekspozycje kredytowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 106-121