Rzeczywista rola banków komercyjnych (kilka wątpliwości) - Jaworski, Władysław Leopold (Real role of commercial banks (some doubts), 2011)
Podstawowym problemem artykułu jest określenie, co jest celem działania banku. Bank w swej funkcji komercyjnej przede wszystkim dąży do maksymalizacji zysku. Natomiast w swej funkcji służebnej powinien dbać także o swych klientów, być przyjaznym dla gospodarki narodowej. Banki komercyjne w Polsce mają jedną z najwyższych rentowności w Europie, wysokie oprocentowanie kredytów i wysokie prowizje w porównaniu z innymi krajami UE, a równocześnie jeden z najmniejszych udziałów kredytu w finansowaniu gospodarki narodowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 180-187