Oszczędzanie a transfery międzypokoleniowe - Rytelewska, Grażyna; Kłopocka, Aneta (Saving and intergenerational transfers, 2011)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono istotę transferów międzypokoleniowych, opisano problemy związane z szacowaniem wielkości transferów, przywołano dostępne dane dotyczące zakresu transferów międzypokoleniowych w Polsce oraz wskazano na wpływ motywu zabezpieczenia przyszłości dzieci na skłonność do oszczędzania. Podkreślono potrzebę poświęcenia większej uwagi zagadnieniom transferów międzypokoleniowych w polskiej literaturze ekonomicznej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 515-523