Społeczno-kulturowe aspekty wdrażania orientacji procesowej w organizacjach - Kołodziejczak, Małgorzata (Socio-Cultural Aspects of the Implementation of Process Orientation in Organizations, 2011)
W artykule podjęto próbę określenia problemów związanych z wdrażaniem orientacji procesowej w organizacjach tradycyjnych, opierających swe funkcjonowanie na strukturach hierarchicznych. Zwrócono uwagę głównie na aspekty związane z kulturą organizacyjną przedsiębiorstwa. Opisano normy, wartości i postawy charakterystyczne dla przedsiębiorstw tradycyjnych. Podjęto próbę stworzenia syntetycznej charakterystyki kultury organizacyjnej sprzyjającej organizacji procesowej. W wyniku porównania obydwu kultur wskazano na główne bariery wprowadzania orientacji procesowej w organizacjach tradycyjnych. Artykuł powstał w oparciu o analizę literatury w zakresie kultury organizacyjnej, procesów organizacji i zarządzania zmianą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 462-469