Ewolucja Wspólnej Polityki Rolnej a kwestia parytetu dochodów rolniczych - Baer-Nawrocka, Agnieszka (Farmer's Income Parity Issue in the Evolution of the Common Agricultural Policy, 2011)
W artykule przedstawiono ewolucję priorytetów i instrumentów WPR pod kątem ich wpływu na parytet dochodów rolniczych. Teoria parytetu dochodów rolniczych jest na stałe wpisana do zadań polityki dochodowej zarówno w krajach europejskich, jak i pozaeuropejskich. Kolejne reformy WPR prowadziły do przekształcania form wspierania dochodów tej grupy społecznej - od rynkowych instrumentów polityki interwencyjnej (ceny, dopłaty eksportowe) do wsparcia bezpośredniego poprzez budżet (dopłaty bezpośrednie). Jak wykazano, mimo zastosowania różnych zestawów instrumentów, dochody rolników w większości państw członkowskich nadal pozostają poniżej średniego poziomu wynagrodzeń zatrudnionych w pozostałych sektorach gospodarki
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 26-36