Wyzwania polskiego rynku energii elektrycznej i gazu na podstawie procesu unbundlingu - Czech, Anna (The Challenges of Polish Gas and Electricity Market and the Process of Unbundling, 2011)
W wielu krajach Unii Europejskiej sieci energii elektrycznej i gazociągi nadal pozostają własnością tzw. przedsiębiorstw zintegrowanych pionowo (PZP), które są odpowiedzialne za wytwarzanie, dostawy, przesył i/lub dystrybucję energii. Integracja pionowa daje przedsiębiorcom możliwość wspierania własnych oddziałów przez wykorzystywanie dominującej pozycji na rynku, co w efekcie hamuje rozwój konkurencji. W związku z powyższym Komisja Europejska zaproponowała w dyrektywach elektroenergetycznej i gazowej oddzielenie działalności operatorów sieci od PZP. Artykuł przedstawia realizację tego procesu (unbundlingu) w sektorze energii elektrycznej i gazu w kontekście budowania konkurencyjnego rynku energetycznego na przykładzie Polski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 142-151