Wpływ typu rolniczego na strukturę majątku gospodarstw rolnych w Polsce - Szafraniec-Siluta, Ewa (Agricultural Type Effect on the Assets Structure of Farms in Poland, 2011)
Celem artykułu jest ocena wpływu specjalizacji gospodarstwa rolnego, określonej jako jego typ rolniczy, na strukturę posiadanego przez nie majątku. Badania, poprzedzone kwerendą literatury, oparto na danych gromadzonych i publikowanych przez FADN. Typ rolniczy wpływa na strukturę aktywów gospodarstw rolnych. We wszystkich badanych gospodarstwach występuje wysoki udział budynków oraz maszyn, urządzeń i środków transportu w strukturze aktywów, niemniej jednak stopień zaangażowania kapitałów w te składniki jest zależny od specjalizacji danego gospodarstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 716-725