Elastyczne budżetowanie kosztów i przychodów w przedsiębiorstwie branży ciepłowniczej - Fornalik, Aleksandra; Rubik, Jolanta (Budgeting process of costs and in-comes in heating enterprise, 2011)
Zmieniające się warunki działania przedsiębiorstw ciepłowniczych, czyli wzrastające wymogi dotyczące standardów obsługi odbiorcy, rosnąca konkurencja na rynku ciepła, poszukiwanie oszczędności i konieczność ochrony środowiska, wymuszają wdrażanie narzędzi zapewniających szybki i łatwy dostęp do rzetelnej informacji. Dotyczy to zarówno sfery technicznej, jak i ekonomicznej. Artykuł przedstawia zasady elastycznego budżetowania przychodów i kosztów w przedsiębiorstwie ciepłowniczym jako niezbędnego elementu systemu controllingu, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki branży ciepłowniczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 169-181