Ocena korzyści z restrukturyzacji przedsiębiorstw wodociągowych - Manczur, Piotr (Assessment of the benefits of water-supply enterprises restructuring, 2011)
Opracowanie ma na celu przybliżenie zagadnień restrukturyzacji, które powszechnie znane i stosowane w obrocie gospodarczym z powodzeniem mogą być wykorzystane w branży komunalnej. Zachodzące w ostatnim okresie zmiany gospodarcze, w tym zmiany sektora finansów publicznych, skłaniają do analizy możliwości zagospodarowania majątku komunalnego w sposób najbardziej efektywny. Analizy pod kątem możliwości zastosowania przywołanych zagadnień dokonano na przykładzie jednej ze spółek branży wodociągowo-kanalizacyjnej na terenie Polski, w której doprowadzono do zmian własnościowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 301-310