Ocena dokonań działu sprzedaży w małym przedsiębiorstwie - Martyniuk, Olga (Preformance measurment of the sales department in the small company, 2011)
W artykule zaprezentowano pomiar dokonań działu sprzedaży wybranego małego przedsiębiorstwa, w którym obok wskaźników analizy finansowej stosuje się własne wypracowane mierniki dokonań. Mierniki te ustalane są na podstawie danych pochodzących z raportów wewnętrznych przedsiębiorstwa. Są one uzupełnieniem klasycznych wskaźników analizy finansowej, umożliwiając właścicielom m.in. wieloaspektową ocenę pracowników, stworzenie właściwego systemu wynagrodzeń łączącego interesy zarządzających i pracowników, udoskonalanie procesów w przedsiębiorstwie oraz określenie kierunku jego dalszego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 319-329