Wielowymiarowość systemu oceny dokonań przedsiębiorstwa - Nowak, Edward (Multidimensional character of company performance measurement system, 2011)
Artykuł jest poświęcony problematyce oceny działalności przedsiębiorstwa przez pryzmat dokonań. Wykazano, że system oceny dokonań ma charakter wielowymiarowy i wieloaspektowy. Na tle istoty dokonań przedsiębiorstwa przedstawiono różne kryteria ich klasyfikacji. Wskazano także na potrzeby hierarchicznego uporządkowania dokonań ze względu na ich wpływ na realizację strategii przedsiębiorstwa. Ukazano też problemy pomiaru dokonań wraz ze wskazaniem odpowiednich podejść uwzględniających wielowymiarowość systemu oceny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 375-382