Znaczenie informacji generowanych przez rachunek kosztów w zarządzaniu działalnością badawczo-rozwojową - Rokita, Sabina (Role of the information generated by cost accounting in the management of research and development activity, 2011)
Działalność badawczo-rozwojowa jest ze swej natury nierutynowa, w dużej mierze nieprzewidywalna w zakresie wyników podejmowanych działań, a przy tym angażująca znaczne zasoby. Dlatego problemy decyzyjne, z jakimi stykają się decydenci, i wynikające z nich zapotrzebowanie na wieloprzekrojowe informacje o kosztach działalności badawczo-rozwojowej wymagają łączenia ze sobą zarówno tradycyjnego rachunku kosztów, jak i nowoczesnych rachunków kosztów. Celem artykułu jest zasygnalizowanie przydatności informacji o kosztach dostarczanych przez rachunek kosztów w zarządzaniu działalnością badawczo-rozwojową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 412-420