Erozja i dywergencja celów w ocenie efektywności organizacyjnej - Balcerak, Alicja (Erosion and Divergence of Goals in Evaluation of Organizational Effectiveness, 2010)
Głównym celem badania efektywności organizacyjnej jest jej zwiększanie w przyszłości. Współczesne holistyczne systemy badania efektywności organizacyjnej wpływają na osiąganie celów, procesy decyzyjne i uczenie się organizacyjne, jednak nie zawsze w oczekiwany sposób. Artykuł koncentruje się na czynnikach, które powodują erozję i dywergencję celów ewaluacji efektywności organizacyjnej, min. takich jak: ograniczenia poznawcze, niezasadność stosowanych wskaźników, zróżnicowane cele interesariuszy, czynniki psychospołeczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 22-33