Zrównoważone podejście do zarządzania ryzykiem projektów europejskich - Fedyczak, Monika; Kuchta, Dorota (A Balanced Approach to European Projects Risk Management, 2010)
Artykuł prezentuje specyfikę projektów europejskich, obecny stan zarządzania ich ryzykiem oraz propozycję zrównoważonego podejścia do zarządzania tym ryzykiem. Zrównoważone podejście do zarządzania ryzykiem projektów europejskich oznacza spojrzenie na ryzyko projektu z punktu widzenia różnych udziałowców projektu. Przedstawiono model matematyczny wspomagający zastosowanie proponowanego podejścia. Rozwiązanie odpowiedniego zadania programowania liniowego wskazuje na taki sposób przeniesienia nakładów z ograniczania jednego ryzyka na ograniczenie innego, by żadne ryzyko nie zostało zaniedbane, ale i żadne nie było potraktowane w sposób przesadny, a koszty zarządzania ryzykiem były możliwie małe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 99-118