Przesłanki poprawy efektywności działalności podmiotów uczestniczących w klastrze na przykładzie klastra lotniczego - Golej, Robert (Premises for the Efficiency Improvement of Subjects Operating in the Cluster on the Example of Air Cluster, 2010)
W wyniku przeprowadzonej analizy klastra lotniczego stwierdzono, że istnieją realne przesłanki potwierdzające możliwość poprawy efektywności działalności podmiotów uczestniczących w klastrze. Wykazano źródła tej poprawy w perspektywie zarówno efektywność' organizacyjnej (rozumianej jako adaptacyjność), jak i efektywności w ujęciu klasycznym, rozumianej jako relacja efektów do nakładów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 157-173