Parametryczna analiza efektywności technicznej gospodarstw wysokotowarowych w latach 1992-2005 - Gospodarowicz, Marcin (Parametrical Analysis of Technical Efficiency of High-Productive Farms Between 1992 and 2005, 2010)
Jednym z kluczowych problemów polskiego rolnictwa od wielu lat pozostaje archaiczna struktura agrarna i związana z nią ekonomiczna niewydolność znacznej części gospodarstw. Przemiany strukturalne na wsi nie wykazywały pożądanej dynamiki, czego efektem jest utrzymujący się wysoki poziom zatrudnienia w działalności rolniczej i związana z nią niska produktywność pracy. Celem prezentowanego artykułu było rozpoznanie i ocena zmian w efektywności technicznej grupy gospodarstw pod kątem możliwości ich dalszego rozwoju. Do grup zagadnień analizy należały potencjał wytwórczy, tendencje produkcyjne i organizacyjne, wyniki ekonomiczno-finansowe gospodarstw, okres analizy zaś obejmował lata 1992-2005. Przedmiotem analizy były gospodarstwa wysokotowarowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 174-188