O standardach wyceny przedsiębiorstw. Zarys problemu - Zarzecki, Dariusz (On Business Valuation Standards : Selected Topics, 2010)
Artykuł dotyczy wybranych kwestii odnoszących się standardów wyceny przedsiębiorstw. Omówiono istotę zawodu analityka ds. wyceny przedsiębiorstw. Minimalne wymagania, które muszą spełniać analitycy ds. wyceny przedsiębiorstw szacujący wartość firm, są określone w standardach wyceny. Członkowie American Society of Appraisers (ASA) i innych podobnych organizacji są zobowiązani do postępowania określonego w przyjętych standardach wyceny. W Polsce takie standardy w zakresie wyceny przedsiębiorstw nie zostały jak dotąd wypracowane. Brak standardów wpływa na jakość i wiarygodność raportów z wyceny przedsiębiorstw. Dlatego wskazane jest podjęcie "wysiłku w celu wypracowania i wdrożenia standardów wyceny przedsiębiorstw, które przyczynią się do wzmocnienia zawodu analityka ds. wyceny przedsiębiorstw w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 591-602