Wpływ wybranych metod wygładzania prawdopodobieństw zgonu na wysokość składek i rezerw netto w ubezpieczeniach na życie - Jackowska, Beata (The Influence of Selected Graduation Methods of Probability of Death on Net Premiums and Reserves in Life Insurance, 2010)
W ubezpieczeniach na życie konstrukcja tablic trwania życia (tablic wymieralności) ma podstawowe znaczenie dla wyników kalkulacji aktuarialnych. Tablice trwania życia są budowane najczęściej na podstawie danych przekrojowych, a następnie wygładzane w poszukiwaniu nieznanego, ukrytego wzorca wymierania. W artykule porównano na przykładzie empirycznym wybrane metody wygładzania prawdopodobieństw zgonu. Następnie dokonano przykładowych kalkulacji składek i rezerw w przypadku funkcji tablicowych surowych i wygładzonych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 48-57