Kierunki zmian w polityce lokacyjnej funduszy emerytalnych: koncepcje i implikacje - Nagel, Wojciech (Directions in Changes in Investment Policy in Open Pension Funds : Concepts and Implications, 2010)
W 2008 r. rząd, z udziałem partnerów społecznych, przyspieszył prace programowe związane z tzw. dokończeniem reformy emerytalnej. Uchwalono kluczowe ustawy o emeryturach pomostowych i emeryturach kapitałowych. Konsekwencje kryzysu finansowego w USA, negatywnie oddziałujące na rynki finansowe, także w Polsce, skutkowały gwałtownym załamaniem się indeksów giełdowych. Pogorszyły się wyniki finansowe otwartych funduszy emerytalnych, które zakończyły ubiegły rok stratą w wysokości ok. 14,9 mld złotych. Podjęto dyskusję na temat realizowanych strategii lokacyjnych, konkurencji cenowej oraz wyników inwestycyjnych funduszy emerytalnych. W efekcie przedstawiono założenia do nowelizacji prawa regulującego ich funkcjonowanie. Zamiarem autora jest ich analiza oraz wskazanie możliwych implikacji projektowanych zmian
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 93-101