Prognozy parametrów rynku pracy w wybranych krajach UE - Balcerowicz-Szkutnik, Maria (The Forecasts of Labour Market Parameters in Selected EU Countries, 2010)
W artykule zaprezentowane będą wyniki szczegółowych analiz dynamiki podstawowych parametrów charakteryzujących rynek pracy, czyli współczynnik aktywności ekonomicznej, wskaźnik zatrudnienia, stopa bezrobocia i stopa bezrobocia długoterminowego dla grupy państw nowo wstępujących do Unii Europejskiej. Analiza obejmuje, prócz konstrukcji funkcji trendu wspomnianych parametrów, również prognozy ich wartości na najbliższe lata wyznaczone kilkoma niezależnymi metodami. Odrębną część opracowania stanowi ocena wpływu parametrów charakteryzujących rynek pracy na podstawowe procesy gospodarcze i społeczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 11-25