Ocena szans wdrożenia technologii przyszłościowych na podstawie foresightu energetycznego - Wójciak, Mirosław (The Evaluation of Chances of a Future Technology Implementation on the Basis of Energy Foresight, 2010)
Celem artykułu jest określenie szans wdrożenia nowoczesnych technologii energetycznych. Do ich oceny wykorzystano opinie ekspertów uzyskane za pomocą badania Delphi przeprowadzonego w ramach foresightu energetycznego realizowanego przez Główny Instytut Górnictwa w Katowicach. Ponieważ otrzymane wyniki są i nieprecyzyjne, postanowiono zrezygnować z klasycznych reguł klasyfikacyjnych i skorzystać z teorii zbiorów rozmytych. Zdefiniowano zbiory: o wysokich szansach, umiarkowanych i niskich szansach wdrożenia technologii. Z badań wynika, że największe szanse na wdrożenie mają technologie oparte na paliwach kopalnych i zagospodarowania ubocznych produktów spalania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 262-273