Pomiar stabilności systemu finansowego - analiza i zastosowanie dla Polski - Karaś, Marta Anita (Measuring financial system stability - analysis and application for Poland, 2018)
Celem pracy jest opracowanie autorskiego modelu pomiaru ryzyka systemowego i jego zastosowanie dla Polski. Autorka przeprowadza przegląd i systematyzację pojęć ryzyko systemowe, stabilność systemu finansowego itp. Następnie oferuje szeroki przegląd 54 miar ryzyka systemowego proponowanych w literaturze, dzieląc je na trzy grupy: miary płynności, kruchości i zarażania
Keywords: ryzyko systemowe; stabilność systemu finansowego; modele ekonometryczne; indeks turbulencji; FTI; systemic risk; financial system stability; econometric models; financial turbulence index