Projektowanie napojów fermentowanych o wysokim potencjale antyoksydacyjnym na bazie owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.) - Adamenko Kinga (Design of fermented beverages with high antioxidant potential based on Cornelian cherry fruit (Cornus mas L.), 2020)
Przedmiotem badań było określenie wpływu odmiany owoców derenia jadalnego (Cornus mas L.), metody produkcji i materiału biologicznego na właściwości fizykochemiczne, potencjał antyoksydacyjny oraz zawartość związków biologicznie aktywnych w otrzymanych produktach fermentowanych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: dereń jadalny; napoje fermentowane; irydoidy; polifenole; technologia fermentacji