Zastosowanie technologii w compliance – stan obecny i perspektywy rozwoju - Ziarkowski, Piotr (Application of technology in compliance – current state and development perspectives, 2020)
Głównym celem artykułu jest wskazanie na rosnącą rolę nowych technologii w realizacji funkcji compliance w organizacjach. Na początku opracowania omówiono definicje oraz podstawowe funkcje compliance. Następnie, opierając się na wynikach dotychczasowych badań przedstawionych w raportach branżowych oraz doświadczeniu zawodowym autora w zakresie realizacji funkcji zarządzania zgodnością w obszarze finansów, przedstawiono aktualny stan wykorzystania rozwiązań technologicznych w realizacji zadań compliance, a także perspektywy rozwoju nowych technologii w zarządzaniu ryzykiem niezgodności i wykrywaniu oszustw finansowych. Zaprezentowane rozważania prowadzą do wniosku, że niestabilność otoczenia prawnego oraz rosnąca odpowiedzialność karna członków zarządów prowadzi do dynamicznego rozwoju nowoczesnych rozwiązań technologicznych w obszarze zarządzania zgodnością oraz raportowania wewnętrznego i zewnętrznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2020; vol. 64, nr 5, s. 225-235