Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia - Orkusz, Agnieszka; Garaszczuk, Aleksandra (Gluten in food – profits and threats, 2018)
Gluten jest mieszaniną prolamin występujących w ziarnach takich zbóż, jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies. Obecność glutenu w diecie może wywoływać nieprawidłową odpowiedź organizmu, która może się objawiać jako celiakia, nadwrażliwość lub alergia na gluten. Jedyną skuteczną metodą leczenia chorób wywołanych przez gluten jest jego całkowita eliminacja z pożywienia. Ze względu na panującą modę na dietę bezglutenową wiele osób eliminuje gluten ze swoich jadłospisów, mimo że nie są one zmuszone do stosowania diety eliminacyjnej. Celem artykułu było przedstawienie podstawowych informacji dotyczących glutenu z punktu widzenia konsumenta. Charakterystyka zbóż zawierających gluten, problemy związane z nietolerancją glutenu w diecie, dieta bezglutenowa to główne zagadnienia omówione w pracy.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2018; Nr 4 (31); s. 52-64
Keywords: gluten; dieta bezglutenowa; celiakia; alergia; nietolerancja pokarmowa