Badanie wnikania i rozkładu stężenia aktywności radonu w różnych typach budynków w Kaliszu - Janiak, Sławomira (Politechnika Wrocławska, 2020)
Radon i promieniotwórcze jego pochodne są po paleniu tytoniu drugą główną przyczyną nowotworów płuc. W celu praktycznego wdrożenia strategii ochrony przed radonem Międzynarodowa Komisja Ochrony Radiologicznej (ICRP) zaleciła zintegrowane podejście do ochrony przed narażeniem na radon we wszystkich budynkach niezależnie od ich przeznaczenia i statusu ich mieszkańców oraz wprowadziła wartość tzw. pochodnego poziomu odniesienia 300 [Bq/m3] dla 222Rn w mieszkaniach. W swojej pracy wykazałam, że pasywne detektory PicoRad, mogą być również wykorzystane do corocznej oceny dawki inhalacyjnej radonu w pomieszczeniach. Wyznaczone średnie stężenie radonu w pomieszczeniach w Kaliszu pozwoliło oszacować dawkę efektywną związaną z inhalacją radonu i produktów jego rozpadu dla mieszkańców Kalisza.
Keywords: stężenie radonu w pomieszczeniach; detektory Picorad; dawka skuteczna